Cinti

Mit jelenthet az, hogy gluténmentes? Gondolom sokak fejében megfordul ez a kérdés. Elárulom: aki ilyen életre szorul, az beteg. Lisztérzékeny. Mindezt én sem tudtam, mindaddig, amíg az Öcsikémnél nem alakult ki. Azonban rajtam kívül sokan másoknak sincs róla fogalmuk, és ez a cikk pont azért íródott, hogy ezt a hiányosságot bepótoljuk.

Mi okozza a lisztérzékenységet?

A lisztérzékenységet másnéven cölákiának hívják, mely az egész szervezetet érintő autoimmun-betegség. Kiváltója a kalászos gabonafélékben lévő sikér (glutén) egyik fehérjecsoportja, a gliadin, amit az ember normális helyzetben az étkezései során fogyaszt. A lisztérzékenység leggyakoribb formájában glutén fogyasztása hatására jellegzetesen sérül a vékonybél nyálkahártyája, ami emésztőrendszeri panaszokat és súlyos tápanyag-felszívódási zavarokat okoz. Kezelése gluténmentes diétával lehetséges, de gyógyítani egyelőre nem tudjuk. A diétát egész életen át kell tartani, ami egyébként nem egyszerű, mivel a glutén nemcsak a gabonafélékben, hanem gyógyszerekben, húskészítményekben, chipszekben, vitaminkészítményekben is jelen van rejtett formában.

Milyen tünetei vannak?

A betegség leggyakoribb tünete a periodikusan jelentkező vagy idült hasmenés, vagy ritkábban egyszerre nagymennyiségű székletürítés is. Egyéb tünete lehet a hányás, haspuffadás és étvágytalanság. Gyermekek esetében a tünetegyüttes, a hiányos tápanyag felszívódás következtében növekedési zavarokkal társul. A felnőtteknél az anyagcserezavarok mellett az alábbi kísérő tünetek fordulnak még elő: depresszió, lehangoltság, levertség, fáradékonyság, fejfájás, migrén, foltokban jelentkező bőrpír, szájüregi sebek és fekélyek.

   A megnövekedett gabonafogyasztás fokozott gluténterhelést jelent, amelynek hatására olyanok is gluténérzékennyé válhatnak, akik korábban a kisebb mennyiségekre nem reagáltak betegséggel. Így nem csoda, hogy az utóbbi időkben, ha nem is kirívóan magasan, de megnőtt a lisztérzékenyek száma.

(forrás: házipatika.com)

Saját tapasztalatok:

Amikor a testvéremnél jelentkeztek a tünetek, és a vizsgálatok során kiderült, hogy glutén érzékeny fontosnak látták az orvosok, hogy a szűk család többi tagjain is elvégezzenek teszteket, hogy megbizonyosodjanak arról mi nem rendelkezünk-e efféle érzékenységgel.

   A következő lépés, amiben az orvosok segítenek, az a diéta bevezetése. A betegek kapnak egy listát, melyben leírják, mit szabad enni, és mi az, ami kerülendő. Megdöbbentő, hogy az utóbbi kategóriába mennyi étel, ital tartozik. Szerencsére a glutén érzékenyeknek gyártanak külön termékeket, azonban horribilis áron. Egy kilogramm gluténmentes liszt árából akár 5-6 kg normál  lisztet lehet venni.

   Ha lisztérzékeny van a családban a főzésre is nagyon oda kell figyelni. Fontos, hogy az érintettnek külön evőeszköze legyen, ha nem lesz teljesen gluténmentes a konyha. Ugyanis már akkor is juthat káros anyag a szervezetbe, ha egy hagyományos kenyeret ugyanazzal szeletelünk, mint egy gluténmenteset.

   Visszatérve a főzésre, több variáció is létezik. Az ételek készítésénél akár főzhetünk külön is, de az sem baj, ha a nem érzékenyek is fogyasztják az így készült ennivalókat. Kicsit nehezebben lehet ugyan a glutémentes termékekkel főzni, de ízre majdnem ugyanolyanok, sőt van, hogy a sütemények sokkal finomabbak. Ez a dolgok pozitívabb oldala.

   Amit javasolni tudok a betegeknek illetve azok családjának, hogy semmiképpen nem szabad kétségbe esni, mert ha jól odafigyel az ember arra, hogy betartsa a diétát, akkor tünetmentes életet lehet élni és a szervezete is erősödni fog valamelyest.


Szerző: MCIS  2012.03.14. 20:07 Szólj hozzá!

Címkék: betegség depresszió orvos egészség diéta főzés tünetek gabona gluténmentes lisztérzékeny liszt emésztőrendszer autoimmun betegség cölákia gliadin

A bejegyzés trackback címe:

https://mcis.blog.hu/api/trackback/id/tr354317138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása