Mesi

 

Feléledt a fiatalok kulturális élete Békéscsabán

 

A NEO is megdicsérte a KÖRF-ös srácok munkáját, szervezését

 

Ugye szeretsz fesztiválozni? Talán erre gyűjtesz egész évben. Számolgatod: a bérlet ára, plusz a kaja, meg az utazás… Na, nekünk végre nem kell az oda-visszajutásra sokat költeni és órákig zötykölődni. 2011 nyarán először örülhettek a Békés megyeiek egy saját zenei fesztiválnak: a Póstelken megrendezett Körös Körül Ifjúsági Fesztiválnak.

   Nemhogy nem kell messzire menni, de a belépő is jóval olcsóbb volt, mint a többi feszten. A szervezők tervei szerint a KÖRF is pont olyan naggyá növi ki magát, mint például a Volt, SZIN, Hegyalja fesztivál. A fellépők táborát is ennek megfelelően fogják növelni, egyre nagyobb nevekkel a jövőben.

   A reklám, a hirdetés nagyon fontos volt első alkalom révén. A szükséges engedélyek megszerzése és a zenészek leszerződtetése után ez volt a fő feladata a csapatnak. Plakáltoltak, szórólapot osztottak miközben sátorból szólt az előadók zenéje a hőségben. Kitűntek a tömegből azonnal az Andrássyn, nemcsak a zene miatt, hanem a kitartásuk emelte ki őket. Akik a kánikulában kamerával és mikrofonnal felszerelkezve álltak a fiatalok elé. Facebookon is megjelentek, aminek nagyon sokat köszönhettek, sokakhoz eljutott virtuálisan is az információ, aminek hatására sokan kilátogattak a rossz időjárás ellenére.

   Időjárás. Általában az eső az első riadalom faktor, ami szóba jön egy fesztiválnál, épp ezért kötelező kellék a több napos eseményre a gumicsizma. Sajnos rengeteg csapadék hullt, a sárban megrekedt a Supernem autója, így még tört aszfalttal is le kellett szórni a helyszín egy részét.

   Így is több ezren vettek részt a KÖRF-ön. Ami nagyon jó kezdet. Több korosztály is kilátogatott, voltak családok is kisgyerekkel, tinik, harmincasok, negyvenesek. A zenészek, énekesek hozzátartozói is végig izgulták az adott koncertet.

   Egy modell volt az első alkalom a fiúknak, amiből leszűrhették az igényeket, hogy min kell változtatni, például szükség lesz több biztonsági őrre. Senki sem sérült meg, így elmondhatjuk, hogy mi, fiatalok is tudunk kulturáltan szórakozni.

 

Feléledt Békéscsaba kulturális élete

Tervek között szerepel továbbá az is, hogy ne csak nyáron legyen ilyen szintű és minőségi program, hanem évközben is. Ennek valóságba öntött formája a Mitiősz volt, melynek keretében az őszi szünetben láttak el tartalmas programokkal minket. Nemcsak fiataloknak, mindenkinek nyitva állt az ajtó az ingyenes alkalmakra. Pecsétgyűjtő akció is volt a záró koncertre, így ingyen be lehetett jutni. Ez ösztönözte a résztvevőket, hogy minden programon részt vegyenek. A füleinken kívül a lelkünkre is gondoltak: beszélgető- és humorestet is szerveztek. A lábaink is kaptak egy alkalmat: táncolni tanulhattak az odalátogatók.

   A legjobb az egészben, hogy szinte mindenki számára elérhető, a belépők a valós megyei bérekhez vannak igazítva.

   Ki gondolta volna, hogy jótékonykodni is fog a csapat? Télen ezzel leptek meg minket. Aki részt akart venni a Sportcsarnokban tartott koncerten, annak egy cipősdoboznyi játékot kellett leadni, amit a rászoruló gyermekekhez juttattak el karácsonyra.

   Igazi fejlődés megy végbe a szemünk előtt: nemcsak egyre több országosan híres zenészt, együttest hoznak le kisvárosunkba, de a helyszínek is egyre nagyobbak, több és több ember vesz részt a KÖRF-ös programokon, mindezt megfizethető áron vagy ingyen. A karitatív tevékenységgel pedig új ajtó tárult fel a fiúk előtt, biztosan a híre sem marad el a szép tettnek. ”Egyszerűen” egy fesztiválról volt szó nyaranta, mára pedig felvirágoztatták Békéscsaba kulturális életét, ami igen jó hír a fiataloknak és szüleiknek: már a diszkón és sörözőn kívül is van választható kikapcsolódási forma, ahol nem kallódik el a gyermek, nem keveredik rosszba.

   A visszajelzések nagyon pozitívak, ebből is egyértelműen kiderül, hogy szükségünk és igényünk van egy megyei, illetve megyeszékhelyhez közeli fesztiválra, évközbeni kulturált programokra, ezzel is emelve a színvonalat, javítva a turizmust. Mostmár egész biztosan megemlítik Békéscsaba kapcsán a kiemelkedő eseményt, szervezőket.

   Kíváncsian várjuk, mit tartogatnak még nekünk a tarsolyukban, hiszen még most kezdtek belejönni. Hajrá fiúk!

Köszönet Bondár Balázsnak (szervező, alapító tag), akivel háttér információkról, visszajelzésekről és a KÖRF jövőjéről beszélgettem.

 

 

Fotó: Szombathelyi Dávid

Szerző: MCIS  2012.01.17. 14:40 4 komment

Címkék: turizmus kultúra fesztivál tánc ajándék fiatalok békéscsaba póstelek körf

A bejegyzés trackback címe:

https://mcis.blog.hu/api/trackback/id/tr763570830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rendsz3r 2012.01.18. 11:53:23

Tényleg remek bulikat csinálnak én eddig majdnem mindegyiken ott voltam, ha tudok, akkor ott is leszek!
Febrán 18.án találkozunk :)

Dirt Diver 2012.01.18. 12:05:48

"2011 nyarán először örülhettek a Békés megyeiek egy saját zenei fesztiválnak". Azért ez így egy kicsit erős. Van egy pár Békés megyei zenei fesztivál. :)

MCIS 2012.01.18. 12:20:49

@Rendsz3r: Köszönjük, hogy írtál! :)
Valóban nagyon jó bulik, örülünk (és biztos a fiúk is), hogy mindegyiken ott vagy!

MCIS 2012.01.19. 21:15:57

@Dirt Driver: Köszönjük az értékes véleményed!
Sok fesztiválunk van, ez tény, pl. dinnye, pálinka, Békési-tarhosi Zenei Napok, Rockszanazug, Békési-dánfoki Zenei Fesztivál, Körösök Völgye Határtalan Vándortúra és Zenei Fesztivál, stb.
Én a SZIN, Hegyalja, VOLT, Sziget nagyságú fesztiválra gondoltam. Ami csak együttesek, énekesek tömkelege, többnyire fiatal közönséggel.
Valóban nem egyértelmű, hogy mit értek alatta, habár teszek említést róla: "A szervezők tervei szerint a KÖRF is pont olyan naggyá növi ki magát, mint például a Volt, SZIN, Hegyalja fesztivál."
süti beállítások módosítása